В Умані місцевим жителям та туристам покажуть «єврейський всесвіт»


2063952
7 грудня в Умані відбудеться безкоштовна екскурсія «Єврейський всесвіт Умані». На сторінці заходу в Facebook зазначається, що для участі потрібно попередньо зареєструватися. Початок екскурсії о 12.00, тривалість ― 1,5 години.
Розпочнеться екскурсія біля входу до «Уманського заводу «Мегомметр» (вул. Небесної Сотні, 49).
Історію єврейської громади Умані розповідатиме екскурсоводка, дослідниця історії євреїв Галичини, учасниця та організатор експедицій в Україні та Польщі для опису залишків єврейських цвинтарів, викладачка єврейської історії та традиції в міжнародних проєктах для підлітків, розробниця екскурсії єврейською Уманню Олена Андронатій.
«Як з’явилися євреї в місті і чому вони були такими важливими для розвитку і процвітання приватного містечка Потоцьких? Якими були їхні традиції, щоденне життя в час, коли хасидська громада була лише невеличкою і зовсім невпливовою частиною громади? У який спосіб єврейська спільнота разом з іншими громадами творила багатокультурну міську мозаїку, яка залишилася в обрисах будинків, вулиць, у спогадах і пам’яті міста. Як і чому так трагічно обірвалося життя євреїв Умані в час Другої світової війни? Які пам’ятки багатої єврейської спадщини збереглися в місті і про що вони нам говорять?», ― на всі ці питання обіцяють відповісти під час екскурсії.
Організатори зазначають, що єврейський світ Умані зараз мало видимий в публічному просторі міста, але він є мовчазним свідком бурхливого багатокультурного і водночас трагічного минулого міста.
Поділитись на Google Plus

Автор новини2

0 Коментарів:

Дописати коментар